• MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma Zirc
Magyar Angol Olasz Német Svéd Francia Orosz Lengyel Dán Finn Spanyol Román Cseh

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma Zirc

A Bakonyi Természettudományi Múzeumot - hazánk első vidéki természetrajzi szakmúzeumát - 1972-ben alapították, de gyűjteményei évszázados múltra tekintenek vissza. A geológiai, botanikai és zoológiai ismeretanyagot állandó kiállításon keresztül mutatják be.

Emellé 2007-ben nyílt meg a Jégkorszaki óriások a Bakonyban című állandó kiállítás, melynek főszereplői a 2006-ban feltárt csajági gyapjas mamutok csontvázai, de bemutatásra kerülnek a leggyakoribb mamutsztyeppe-faunát alkotó állatok koponyái és egy barlangi medve csontváza is. A kiállításban szereplő 3D képek Közép-Európa szerte ritkaságnak számítanak.

A kiállítás állandó része még A természet ékszerei - a Kárpát-medence ásványait bemutató, néhány száz darabos válogatás. Még a természetet rendszeresen járó ember is ritkán találkozik az élettelen világ e különleges képviselőivel, hiszen a kőzetek üregeiben, sziklarepedésekben megbúvó kristályok, ásványok legtöbbször a bányászat során tárulnak csak fel.

Az állandó bemutatónk további részegysége a Trófeakiállítás. Az ifjúság tudásának és természetszeretetének gyarapítása céljából dr. Bativai-Schüle Imre János 2006-ban a Bakonyi Természettudományi Múzeumnak adományozta bakonybéli vadászházának trófeagyűjteményét. A kiállításban látható preparátumok és trófeák Kamcsatka, Ausztria és Magyarország állatvilágából adnak ízelítőt.

http://bakonymuseum.nhmus.hu/aktualitasok.php


Széchenyi 2020